Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/اصفهان مدیرعامل شرکت مهندسی و پویش ساخت ذوب آهن اصفهان با بیان اینکه در حال بررسی ساخت پاتیل و سایر قطعات ریخته گری ذوب آهن هستیم، گفت: با توجه به اینکه سهام بسیاری از شرکت های تابعه ذوب آهن به صورت ۱۰۰ درصد ذوب آهنی است، در نتیجه سود حاصل از پروژه هایی که برای ذوب آهن انجام می شود، به خود این مجموعه باز می گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امیر ایران پور در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص فعالیت این مجموعه به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه های ذوب آهن اصفهان، اظهار کرد: در حال حاضر بخش اعظمی از پروژه های اجرایی ذوب آهن در اختیار پویش ساخت است و این مجموعه بخشی از فعالیت ها را در راستای بومی سازی به صورت مشترک با خود ذوب آهن انجام می دهد. 

به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی و پویش ساخت ذوب آهن اصفهان، ساخت بخشی از نوار نقاله های کوره بلندشماره ۱، ساخت سرندهای کوره بلند، ساخت بخشی از اسکلت فلزی پروژه پی سی آر، ساخت تابلوهای برق و اتوماسیون کوره بلند شماره ۱، اجرای نسوز چینی کوره بلند شماره ۱ و کوره نورد ۳۰۰، پروژه مخازن آب اضطراری بنتی ۳۷۰۰۰ مترمکعبی و خطوط انتقال آب و پساب به ذوب آهن، افزایش ظرفیت سکوهای ورزشگاه بزرگ ذوب آهن واقع در فولادشهر، احداث سازه ملی مذهبی و ماندگار یادمان شهدای گمنام ذوب آهن، بازسازی دیگ شماره ۴ نیروگاه مرکزی ذوب آهن و تعداد زیادی پروژه خدماتی از جمله فعالیت های این شرکت در ذوب آهن است.

وی به ساخت قطعات خط تولید ذوب آهن اشاره کرد و گفت: انجام عملیات حرارتی درب‌های فلکسیبل واحد کک سازی، ساخت قطعات سنگین و نیمه سنگین به روش ریخته گری از جمله پاتیل های سرباره ذوب آهن و فولاد مبارکه از دیگر پروژه های شرکت پویش ساخت است.

مدیرعامل شرکت مهندسین پویش ساخت ذوب آهن اصفهان افزود: این شرکت اکنون در حال بررسی ساخت پاتیل و سایر قطعات ریخته گری ذوب آهن است تا قطعاتی که بعضا از خارج کشور خریداری می شود را بتوانیم در کارگاه ریخته گری خود بومی سازی کنیم.

وی با بیان اینکه سهام بسیاری از شرکت های تابعه ذوب آهن به صورت ۱۰۰ درصد ذوب آهنی است، تاکید کرد: در نتیجه سود حاصل از پروژه هایی که برای ذوب آهن انجام می شود، دوباره به خود ذوب آهن باز می گردد.

ایرانپور با بیان اینکه در راستای بومی سازی این شرکت توانمند در ذوب آهن ایجاد شده است که قادر است، علاوه بر تامین و اجرا در زمینه های فنی و مهندسی  خدمات قابل توجهی را ارئه کند، تصریح کرد: این مجموعه علاوه بر ارائه خدمات به ذوب آهن، می تواند به دیگر مجموعه های فولادی خدمات ارائه دهند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر شرکت مهندسی پویش ساخت به عنوان پیمانکار اجرایی مورد تایید به شرکت های صدر تامین و شستا معرفی شده است، گفت: پویش ساخت اکنون در حال مذاکره با شرکت های صدر تامین برای انجام پروژه های اجرایی شان است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی ريخته گري پاتيل ذوب آهن اصفهان ذوب آهن اصفهان شرکت مهندسی ریخته گری پویش ساخت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۹۸۲۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهردار تهران: اتصال بزرگراه یادگار امام به بروجردی و آزاد راه ساوه | امروز پاتوق معتادان متجاهر در تهران نداریم

دعلیرضا زاکانی در دیدار با شهروندان محله یافت‌آباد در مسجد جامع چهارده معصوم با بیان اینکه کمتر از سه سال از شروع به کار ششمین دوره مدیریت شهری گذشته است، افزود: سعی کردیم تهرانی که تحویل خواهیم داد با آنچه تحویل گرفته‌ایم، متفاوت باشد. زمانی بیشترین خدمات و امکانات در نیمه شمالی تهران متمرکز بود. تلاش کردیم فاصله بین شمال و جنوب را کم کنیم. از مرداد سال ۱۴۰۱ پویش «امیدوافتخار» را آغاز کردیم تا هر هفته در یکی از مناطق ثمره خدمات را تقدیم شهروندان کنیم. تا امروز حدود ۱۲۰ پویش برگزار شده است.

زاکانی ادامه داد: یکی از رویدادهای «امیدوافتخار» که در منطقه ۱۸ برگزار شد، افتتاح ۳.۷ کیلومتر از بزرگراه شهید بروجردی بود. این پروژه سال‌ها رها شده بود. در مدیریت شهری قبلی روی بعضی از پل‌ها خاک ریخته بودند و می‌خواستند روی آن درخت بکارند! چون تصور نمی‌کردند، بتوان این پروژه‌ها را دنبال و تکمیل کرد.

او با اشاره به هزینه‌کرد اعتبارات برای تکمیل پروژه‌های شهری، تصریح کرد: برای تکمیل ۱۰۰ پروژه نخست پویش «امیدوافتخار»، بالغ بر ۱۷۸ هزار میلیارد تومان هزینه شده است. بالای ۸۰ درصد این پروژه‌ها در مدیریت شهری ششم آغاز شده و کسر قابل توجهی از آن‌ها متعلق به مردم جنوب پایتخت و پایین خط میدان انقلاب است.

اتصال بزرگراه یادگار امام به بزرگراه بروجردی

شهردار تهران با بیان اینکه یکی از مشکلات منطقه ۱۸ با توجه به همه استعدادها، این بود که در «بن‌بست» حمل‌ونقلی قرار داشت، اضافه کرد: به همین دلیل پروژه تکمیل ادامه بزرگراه «یادگار امام» آغاز شد. این بزرگراه به‌زودی به بزرگراه شهید بروجردی متصل و در نهایت به آزادراه ساوه مرتبط خواهد شد. به این ترتیب مناطق ۹ و ۱۸ از شرایط بهتری در حوزه حمل‌ونقل بار و مسافر برخوردار می‌شوند.

زاکانی تصریح کرد: امسال پروژه امتداد یادگار امام تا میدان فتح افتتاح شود و شرایط جدیدی را برای منطقه ۱۸ فراهم کرده و بخشی از محرومیت در این منطقه رفع شد. همچنین بخش قابل توجهی از پروژه باغ‌راه حضرت زهرا(س) هم امسال افتتاح می‌شود. همین حالا چند پیمانکار با هم در این پروژه در حال فعالیت هستند. باغ‌راه حضرت زهرا(س)، به طول ۹.۵ کیلومتر دو منطقه ۱۷ و ۱۸ را به هم متصل کرده و یک محل بی‌دفاع شهری را به فضای سبز و دیگر کاربری‌های فرهنگی و تفریحی بدل می‌کند.

او اضافه کرد: آن‌طور که شهردار منطقه ۱۸ گزارش داده است، در این ۲ سال، بالغ بر پنج همت پروژه‌های محلی در منطقه ۱۸ افتتاح شده است. مناطق جنوبی پایتخت، فوق‌العاده باارزش هستند و باید به آنها توجه کرد. ما بدهکار مردم هستیم و تمام تلاش خود را برای خدمت به آنها انجام می‌دهیم. اما به دعا و پشتیبانی مردم برای خدمت و آبادانی نیاز داریم.

شهردار تهران با اشاره به اجرایی شدن پویش «من شهردارم»، تصریح کرد: سال ۱۴۰۱، شهروندان بالغ بر ۱۳۰۰ پروژه توسعه محلی را به ارزش ۴هزار میلیارد تومان انتخاب کردند. سال گذشته اغلب این پروژه‌ها به اتمام رسید. ۳۵۰ هزار نفر از شهروندان در پویش «من شهردارم» شرکت کردند. سال ۱۴۰۲، میزان مشارکت مردم در پویش «من شهردارم» به یک میلیون و سیصد و پنجاه هزار نفر رسید. آنها بالغ بر ۳هزار و سیصد پروژه را به ارزش حدود ۸ همت انتخاب کردند. این پویش نمودار روشنی از مدیریت مشارکتی و پیوستگی به متن جامعه است.

نسبت به معتادان شهر بی تفاوت نیستیم

زاکانی به طرح ساماندهی معتادان متجاهر هم اشاره کرد و گفت: در روددره فرحزاد، شوش، هرندی و برخی مناطق دیگر، عده‌ای با شرایط بدی در حال زندگی بودند. بعضی‌ها در دوره قبل معتقد بودند نباید کاری به معتادان متجاهر داشت و این نوعی زیست شهری است. ما اما نسبت به این آسیب اجتماعی بی تفاوت نبودیم. امروز هیچ محل تجمعی برای معتادان متجاهر در تهران باقی نمانده است. ممکن است چند معتاد متجاهر گوشه‌ای از شهر رها شده باشند؛ که ما به دنبال ساماندهی همه آنها هستیم. با همکاری دولت و شهرداری یک کار مشترک در زمینه آسیب‌های اجتماعی شروع شده است.

کد خبر 848994 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها علیرضا زاکانی شهردارى تهران شهردار بزرگراه اعتیاد - معتاد

دیگر خبرها

  • مشکلات پیش روی طرح راه آهن خراسان جنوبی روی میز بررسی
  • ۱۵ هزارکرمانی در طرح زندگی با آیه ها حافظ ۳۰ آیه‌ منتخب قرآن شدند
  • هیچ یک از قطعات راه آهن استان نباید معطل بماند
  • خودزنی آمریکا با تحریم روسیه / مصائب بوئینگ بدون قطعه ساخت مسکو!
  • خودزنی آمریکا با تحریم روسیه/ مصائب بوئینگ بدون قطعه ساخت مسکو!
  • موسیقی شمال خراسان سوژه ساخت یک آهنگ جدید شد
  • احداث ۲۰ پروژه جدید در جنوب تهران/ ساخت پارکینگ زیرسطحی در محله جوادیه
  • شهردار تهران: اتصال بزرگراه یادگار امام به بروجردی و آزاد راه ساوه
  • از بین رفتن کلونی‌های معتادان متجاهر در تهران
  • شهردار تهران: اتصال بزرگراه یادگار امام به بروجردی و آزاد راه ساوه | امروز پاتوق معتادان متجاهر در تهران نداریم