Web Analytics Made Easy - Statcounter

سفالگری یکی از قدیمی‌ترین صنایعی است که در روستای لارسر روزگاری پررونق داشت اما رفته رفته روبه فراموشی است.

خبرگزاری شبستان- صومعه‌سرا،مائده فلاحتکارضیابری: خاک «رُس» را با هنر خویش کیمیا می‌کنند و به مُشتی خاک جان می‌بخشند و ریشه هنر را در چشمه جوشان عشق و ذوق و خلاقیت آبیاری می‌کنند.

 

سخن از صنعتی است که تا دیروز پیر و جوان به دنبال آن بودند تا بتوانند تجارتی راه بیندازند و معیشتی در بیاروند اما امروز در کنج فراموشی عزلت گزیده است، اما در این بین زنان و مردان پیری هستند که همچنان با نداشتن بازار فروش، این هنر اصیل را ادامه می‌دهند تا تلاش‌های آخرشان را کنند این صنعت به فراموشی سپرده نشود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

سفالگری یکی از قدیمی‌ترین صنایعی است که زادگاه آن میهن کهنسال ما ایران است، شاید اولین صنعت ساخته دست بشر از خاک بوده است، قرائن موجود از آثار کشف شده گویای این حقیقت است که تاریخ سفالگری در ایران از هزاره هشتم پیش از میلاد آغاز شده است.

 

 

برای تهیه گزارش به روستای لارسر حومه دهستان ضیابر شهرستان صومعه‌سرا رفتیم، روستایی زیبا که به‌واسطه کارهای سفالی مانند نمیار و تنور نانوایی شهرت دارد.

 

استفاده نکردن از چرخ سفالگری در تهیه این آثار سبب توجه بیشتر ما به این روستا شد به گونه‌ای که تمام سفالینه‌ها با روش‌های سنتی ابتدایی، بدیع و به کمک دست تولید می‌شود.

 

خاک با هنر دستان پینه بسته پیرزن و پیرمرد لارسری کیمیا می‌شود، وقتی به دستان هنرمندشان نگاه می‌کنیم که چگونه از خاک مرده ظروف زیبای سفالی درست می‌کنند به یاد می‌آوریم که این زوج پیر چگونه هر روز آثاری بر جای گذاشته‌اند که راز ماندگاریشان شده است.

 

 

«مختار بی‌طمع» و همسرش بیش از 80 سال سن دارند و افزون بر 6 دهه است که مشغول به ساخت سفال هستند و گِل‌های مخصوص این هنر را جمع‌آوری و با دستان خود به آن جان می‌بخشند.

 

کارگاه کوچک و دست‌ساخته او در روستای لارسر بیش از 50 سال قدمت دارد، بازدید از این کارگاه کوچک و تماشای هنر زیبای سفال‌سازی که امروز به فراموشی سپرده شده است لحظات به یادماندنی را به وجود می‌آورد.

 

مختار بی‌طمع که چند سالیست از ساخت سفال دست کشیده می‌گوید: زمانی که این کار را شروع کردم همسرم سفالسازی نمی‌دانست و کارگاه کوچکی را راه‌اندازی کردم و به همسرم آموزش دادم.

 

 

وی با بیان اینکه گل سفالسازی مخصوص است و باید به دنبال آن گشت تا منبعش را یافت، افزود: وقتی سفال درست شد آن را به مدت چهار تا پنج روز در کوره می‌گذاریم تا درست شود.

 

این پیرمرد سفالساز با بیان اینکه اگر مقدار آتش زیاد باشد و گرمای بیش از حد به سفال دهد سبب ترک خوردن آن می‌شود، گفت: آتش باید از پشت کوره باشد و زمانی که سفال برشته شد می‌گذاریم خنک شود و آماده برای فروش می‌شود.

 

بی‌طمع با بیان اینکه مشتری‌ها در 2 سال اخیر بسیار کم شده‌اند، تصریح کرد: در استان گیلان هرجا تنور تافتونی باشد من را هم می‌شناسند زیرا اکثرا تنورهای خود را از من خریداری کرده‌اند.

 

وی با بیان اینکه سفالسازی ما کاملا سنتی بوده و مدرنیته به آن ورود نکرده است، خاطرنشان کرد: کوره با کاه‌گل ساخته می‌شود و چند روز هم به طول می‌انجامد.

 

 

پیرزن لارسری که 83 بهار را پشت سر گذاشته است هنوز هم مانند دوران جوانی صبح زود در کارگاه قدیمی می‌نشیند و با دستان هنرمندش سفال‌های زیبایی را از گل خام خلق می‌کند.

 

همسر مختار بی‌طمع با زبان شیرین گیلکی از دنیای سفالگری و نحوه ساخت آن و همچنین وضعیت این هنر در روزگار امروز اینگونه می‌گوید: برای ساخت کوره باید گل را لگد زد و کم کم روی هم گذاشت تا کوره ساخته شود بعد از اینکه گل خشک شد بر روی آن چوب و آهن می‌گذارند تا کامل شود.

 

 

وی با بیان اینکه ورز دادن گل خیلی سخت است اما روستایی هستیم و باید با همین صنایع دستی زندگی خود را بگذرانیم، تصریح کرد: برای ساخت سفال، باید یک کیسه روی لاستیک گذاشت و درون آن شن و گل ریخت و به قدری ورز داد که مانند خمیر شود.

 

این پیرزن سفالساز با بیان اینکه ساخت تنور بیش از یک هفته زمان می‌برد و می‌توان آن را از بندهای مشخص شده از روی تنور سفالی مشاهده کرد، خاطرنشان کرد: بعد از اینکه ساخت تنور و یا همان کوره سفالی تمام شد باید بیش از هشت روز بماند تا کاملا خشک شود و سپس آن را به کمک چند نفر داخل کوره پخت می‌گذاریم تا پخته شود.

 

وی با بیان اینکه جد در جد ما با همین کار روزی خود را گذرانده است، اظهار کرد: پخت غذا در لوازم سفالی طعم و مزه بسیار خوشمزه‌تری از قابلمه‌های روی و تفلون و .. دارد.

 

گفتنی است، روستای لارسر در فاصله نزدیک به 10کیلومتری از ضیابر و نزدیک به 8کیلومتری رضوانشهر قرار دارد که اگر مسئولان امر بخواهند در این راستا تبلیغات مضاعف انجام دهند قطعا علاوه بر اینکه این هنر رو به فراموشی نمی‌رود بلکه منبعی برای جذب گردشگر به شهرستان است.

پایان پیام/526

منبع: شبستان

کلیدواژه: اربعین حسینی مسجد اربعین پیاده روی اربعین زائران اربعین حسینی شیراز مرز مهران کانون های فرهنگی هنری مساجد موکب اربعین کانون های مساجد سفال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۴۲۹۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایش 600 اثر هنرمندان ایرانی در دبی

سیدمجید پوراحمدی در جریان بازدید از نمایشگاه هنر جهانی دبی از حضور پررنگ و تاثیرگذار هنرمندان کشورمان در این نمایشگاه خبر داد و اظهار داشت: هنرمندانی از ۶۰ کشور دنیا با بیش از ۱۰ هزار اثر هنری در قالب ۴۰۰ غرفه در این نمایشگاه شرکت کردند و آثار متنوع و مقرون‌به‌صرفه‌ای را به نمایش گذاشتند.

به گزارش صدای ایران از ایرنا،وی تاکید کرد: یکی از اهداف صندوق اعتباری هنر در دولت مردمی، معرفی آثار هنرمندان ایرانی و حمایت از حضور آنها در رویداد‌های بین‌المللی است.

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر تصریح کرد: اغلب شرکت‌کنندگان این رویداد هنری از هنرمندان نوظهور و میان رده هستند و آثار نیز با سطوح قیمتی متنوع ارائه می‌شود.

پوراحمدی گفت: نمایشگاه هنر دبی یک رویداد هنری بین‌المللی در منطقه است و اغلب هنرمندان ایرانی شرکت‌کننده در این نمایشگاه از اعضای صندوق هنر نیز هستند.

وی افزود: تلاش داریم با بررسی چالش‌ها و راهکار‌های ارتقای حضور هنرمندان در این رویداد، چگونگی معرفی هرچه بهتر آثار هنرمندان ایرانی در خارج از مرز‌های کشور و بررسی راهکار‌های ارتباط موثر هنرمندان و گالری‌های ایرانی با بازار جهانی اقتصاد را مورد ارزیابی قرار دهیم.

پوراحمدی بسترسازی برای شکوفایی استعداد‌های هنرمندان جوان و تقویت اقتصاد فرهنگ و هنر را یکی از اهداف مهم صندوق اعتباری هنر عنوان کرد و افزود: هنر ایران قدمت چندهزار ساله دارد و با توجه به ظرفیت بی نظیر این حوزه، طی دو سال گذشته اقدامات جدی در بسترسازی میان مدت و بلند مدت برای توسعه و رفع موانع اقتصاد هنر به عمل آوردیم.

وی ادامه داد: در این زمینه تلاش می‌کنیم با حمایت از حضور هنرمندان ایرانی در رویداد‌های بین‌المللی، شناساندن آثار ارزشمند هنری ایرانی در عرصه‌های بین‌المللی و جذب مشتریان نقش تسهیل‌گر را داشته باشیم.

دیگر خبرها

  • نمایش 600 اثر هنرمندان ایرانی در دبی
  • افتتاح نمایشگاه عکس وعده صادق در کوهدشت
  • جشنواره ملی اشکواره حسینی به دور هفتم رسید
  • نوبت مرگ کوره‌های قاجاری رسیده است؟
  • ساخت ۱۰ سازه هنری آجری در مراغه
  • سفال کلپورگان هنری زیبا از بانوان سیستان وبلوچستان
  • همه چیز درباره رمز کارت سوخت
  • پخش مستندی که ساخت آن پنج سال طول کشید/ «نائب الامام» در شبکه افق
  • تلاش استکبار جهانی برای فراموشی مساله غزه بی‌نتیجه است
  • آغاز به کار طرح مدرسه هنر در کاشان